Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi – Jokapäiväistä gluteenitonta kauraa » Kirja vai kalja joululahjaksi?

Kirja vai kalja joululahjaksi?

Joululahjaksi kirja

Kirja vai kalja?

EU suosittelee laskemaan kirjojen arvonlisäveroa. Muut Euroopan maat ovat laskeneet veroa ja osa maista on poistanut sen kokonaan.
Suomi sen sijaan on nostamassa kirjojen alv-kantaa.

Uudet Pisa-tutkimukset on juuri julkaistu. Tutkimusten mukaan menestys matematiikassa korreloi sen kanssa, onko oppilaan kotona kirjoja vai ei.

Jo aiemmissa Pisa-tutkimuksissa on havaittu, että kirjojen määrällä on oppimistuloksiin vahvempi yhteys kuin digitaalisten laitteiden määrällä, ja näin oli myös uusimmissa tuloksissa.

Kuten matematiikassa, myös lukutaidossa heikosti lukevien määrä on kasvanut. Uusimmassa tutkimuksessa useampi kuin joka viides suoriutui heikosti. 

Kaiken tämän tiedon jälkeen Suomen hallitus on nostamassa kirjojen arvonlisäveroa ja keventämäsesimerkiksi oluen verotusta. Edellämainittu tekisi valtion tuloihin noin 25 miljoonan euron loven, jota sitten paikataan, ei varmaankaan riittävästi, esimerkiksi kirjojen arvonlisäveroa nostamalla.

Lukemalla kirjoja ei tietääkseni aiheuta itselleen tai yhteiskunnalle haittavaikutuksia tai taloudellisia menetyksiä. Toisin saattaa olla oluen kanssa.

Huonosti lukevaa kansaa on helppo hallita. Viime vuoden Finlandia- kirjallisuuspalkinnon voittajan Iida Rauman sanoin: ”Lukutaitoinen ihminen on kriittinen ja hankala hallittava. Lukutaidoton ihminen on puolustuskyvytön, huijattavissa ja heikoilla. On turha kuvitella, etteikö joku hyötyisi tästä.”

Mitäs laitetaan joulupakettiin, kirjoja vai kaljaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *